Tekvicové halušky na vegetariánsky alebo mäsový spôsob
Na 4 porcie potrebujeme:
- 700 g hokaido alebo maslovej tekvice
- 300 g špaldovej polohrubej múky
- 1 vajíčko
- soľ
- 20-30 g ghee masla
- hroznový alebo olivový olej na varenie
- bryndza
- jogurt (kozí, ovčí, kravský alebo môžeme vynechať)
- tempeh
- alebo slanina (na posypanie)
Postup:
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré premiešame v miske s nami zvoleným olejom. Pridáme zhruba jeden a pol lyžice oleja. Jemne posolíme a dáme piecť do trúby rozohriatej na 210 stupňov.
Tekvicu pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Ideálne, aby bol zospodu dierkovaný, alebo skúste použiť rošt. Tekvica by mala byť po pichnutí vidličkou mäkučká. Trvá to približne 15-20 minút.
Po dopečení ju musíme nechať vychladnúť. Takto prirpavenú tekvicu rozmixujeme v mixéri na kašu spolu s pridaným vajíčkom.
V ďalšej miske následne spracujeme pyré s múkou na cesto, ktoré cez haluškovač spracujeme do vriacej osolenej vody. Varíme cca 5 minút, kým nám halušky vyplávajú na povrch. Scedené jemne ochladíme studenou vodou a pridáme do rozpusteného masla. Bryndzu môžeme zmiešať s nami zvoleným jogurtom, aby sme dosiahli krásnu krémovú omáčku. Takto pripravené halušky podávame posypané tempehom alebo slaninkou.