Extroverti majú tendenciu preferovať kyslejšie vína – ako sú sekty alebo Rizlingy – zatiaľ čo príjemní a vľúdni ľudia si užívajú komplexný buket s vysokým obsahom alkoholu, ako je v juhoeurópskych či kalifornských Cabernetoch.
Emočne stabilní pijani si užívajú plné červené vína, ako je napríklad Shiraz z Južnej Ameriky alebo Cabernet Sauvignon z Kalifornie. Osoby s otvorenou mysľou preferujú častejšie na triesloviny bohatý nápoj s dlhou chuťou alebo vôňou, ktorá pretrváva aj potom, čo víno prehltnú.
Autori štúdie z Verónskej univerzity az Maceratskej univerzity sledovali viac ako 1200 osôb vo veku medzi 18 a 87 rokmi. Účastníci boli posúdení pomocou psychologického dotazníka, ktorý testoval charakteristiky tzv. "veľkej päťky": ústretovosť, svedomitosť, extrovertnosť, sklon k neurózam a otvorenosť.
Hoci výskumný tím našiel niekoľko súvislostí medzi osobnostnými rysmi a typmi vína, u ľudí, ktorí boli popisovaní ako vysoko svedomití, neboli jasné žiadne preferencie určitého typu vín. Závery štúdie boli zverejnené v časopise Food Quality and Preference.