Muži na Západe konzumujú nadmerné množstvo mäsa a mäsových výrobkov, s čím môže súvisieť aj epidémia rakoviny hrubého čreva. Na Slovensku ide pritom o jeden z najčastejších typov rakoviny u dospelých. Z rozsiahlej štúdie, do ktorej bolo zahrnutých 80-tisíc mužov z USA pritom vyplýva, že práve rastlinná strava môže byť riešením. U vegetariánov a vegánov bolo riziko rakoviny hrubého čreva o 22 percent nižšie. U žien, ktorých bolo do výskumu zahrnutých 93 475, autori žiadny takýto vzťah neobjavili. Závery štúdie publikoval vedecký časopis BMC Medicine.
„Kolorektálny karcinóm (zhubný nádor hrubého čreva a konečníka) je celosvetovo tretia najčastejšia rakovina a riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu v priebehu života je u mužov 1 z 23,“ uviedla autorka štúdie Džihje Kimová z Univerzity Kjung Hei. „Hoci predchádzajúce výskumy naznačovali, že rastlinná strava môže hrať úlohu v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka, vplyv nutričnej kvality rastlinných potravín na túto súvislosť nie je jasný. Naše zistenia naznačujú, že konzumácia zdravej rastlinnej stravy je spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu, u mužov o dvadsaťdva percent,“ dodáva profesorka Kimová.