Počas osemtýždňovej štúdie všetci účastníci zjedli na obed a večeru 85 g mäsa alebo rýb, s 57 g zemiakov alebo 57 g varených strukovín s chlebom, ryžou alebo cestovinami. Obe diéty obsahovali veľa ovocia a zeleniny a s tým, že dobrovoľníci nahradili 40 percent svojej obvyklej spotreby mäsa pridelenými zeleninovými prílohami.
Tí, ktorí jedli zemiaky, ich uvarili so šupkou a potom ich dali na 12 až 24 hodín do chladničky – procesom chladenia sa zvýšil obsah vlákniny a znížila sa reakcia glukózy v krvi, ktorú zemiaky zvyčajne spúšťajú. Zemiaky boli súčasťou obeda a večere s prílohami, ako je kaša, pečené plátky v rúre a zemiakový šalát.
Výsledky publikované v časopise Journal of Medicinal Food naznačujú, že diéty obsahovali rovnaké zdravotné prínosy bez ohľadu na to, či ľudia mali zemiaky alebo strukoviny. Tí, ktorí jedli zemiaky, schudli v priemere 5,8 kg, tí, ktorí jedli fazuľu, schudli 4 kg. Obe skupiny zároveň zaznamenali zlepšenie v ich inzulínovej rezistencii.
„Preukázali sme, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia zemiaky negatívne neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. V skutočnosti jednotlivci, ktorí sa zúčastnili našej štúdie, schudli. Ľudia zvyčajne nedržia diétu, ktorá sa im nepáči alebo nie je dostatočne pestrá. Stravovacie plány obsahovali rôzne jedlá. Okrem iného sú zemiaky pomerne lacnou zeleninou na začlenenie do stravy,“ uzavrela profesorka Rebellová.