Naše zdravie vo veľkej miere ohrozujú stres, nezdravé stravovanie, nadmerná konzumácia cukru či alkoholu a fajčenie. Tieto faktory nás môžu dostať do takzvaného „oxidačného stresu“, ktorý stojí za závažnými ochoreniami, ako je cukrovka, Alzheimerova choroba alebo infarkt.
„Podľa vedeckých štúdií, pôvodcami viacerých závažných civilizačných ochorení môžu byť agresívne látky, nachádzajúce sa v životnom prostredí i v potravinách, ktoré konzumujeme, prípadne vznikajú počas ich utilizácie a metabolických procesov v ľudskom tele,“ hovorí MUDr. Peter Chlebo, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Za takéto agresívne látky odborníci považujú voľné radikály - reaktívne chemikálie, ktoré majú vo vysokých koncentráciách potenciál poškodzovať naše bunky. Eliminovať ich negatívne účinky dokážu práve antioxidanty.
Toto by ste mali vedieť
Antioxidanty si vie ľudské telo vyprodukovať aj samé, no len v obmedzenom množstve. Preto je dôležité prijímať ich vo forme stravy – tieto látky sa priamo zapájajú do metabolizmu a patria medzi ne napríklad vitamíny A, C a E, ale tiež zinok, selén či koenzým Q10.
„Z biologického hľadiska a hľadiska výživy ich môžeme zjednodušene definovať ako chemické látky, ktoré interagujú s voľnými radikálmi a neutralizujú ich, čím predchádzajú poškodzovaniu buniek v tele,“ vysvetľuje Ing. Zuzana Chlebová, PhD., z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Za kvalitné zdroje antioxidantov považujeme:
• hrozno
• čaj
• olivový olej
• kakao
• čokoláda
• bobuľovité plody (čučoriedky, ríbezle, maliny, jahody)
• granátové jablko
• vlašské i búrske oriešky
Antioxidanty a Nutri-Score
Vedeli ste, že antioxidanty sa podieľajú na stanovení výsledného skóre Nutri-Score potravín, keďže sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine? „Viac ako 40% obsahu ovocia a zeleniny v potravinovom výrobku má významný vplyv na prideľovanie dobrých bodov v rámci Nutri-Score“, upozorňuje MUDr. Peter Chlebo, PhD.
V praxi to znamená, že čím vyšší podiel ovocia a zeleniny má potravinový výrobok, tým získava vyšší počet priaznivých bodov, čo ho zaraďuje do spektra potravín s vysokou výživovou hodnotou.
Z tohto pohľadu môže byť Nutri-Score, ktorý ako jeden z prvých na Slovensku používa Kaufland a umiestňuje ho na výrobky svojich privátnych značiek, účinnou pomôckou k informovanejším a zdravším nákupom.
„Prehľadné a zrozumiteľné označovanie potravín pomocou Nutri-Score nám umožňuje zvoliť si potraviny a potravinové výrobky s vysokou výživovou hodnotou a optimálnym zložením základných živín ako vhodnú alternatívu k potravinám a výrobkom s opačným hodnotením, čo môže mať vplyv na znižovanie rizika výskytu civilizačných ochorení,“ zdôrazňuje odborník na záver.