Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 200 g Hery
- 1 vajce
- 2ks droždia
- 2 ČL soli
- 4 PL kryštálového cukru
- 6 dcl mlieka
- kúsok masla na poliatie
Postup:
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste. Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustenú Heru a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások, vymiesime cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka, ktorý pokrájame na 4 kúsky. Každý kúsok vytvarujeme do valčeka o priemere 1,5-2 cm. Valčeky pokrájame na 1,5-2 cm veľké kúsky a uložíme na plech (môžeme ich predtým vytvarovať v dlaniach do guľočky). Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 180°C.
Po upečení bobáľky zalejeme horúcim mliekom, necháme postáť asi minútu, aby zmäkli. Potom prisypeme mak, cukor a rozpustené maslo. Podávame teplé aj nastudeno.