Plný žalúdok robí s ľudskou psychikou zázraky, no jedlo môže nielen zasýtiť, ale aj zahriať. Stačí trochu štipľavej papriky či feferónky a razom si ani nevšimnete, že v rámci úsporných opatrení vaša drahá polovička udržuje v byte konštantných osemnásť stupňov Celzia.
Pikantné kuracie karí kúsky s tarhoňou
4 porcie
Potrebujeme:
- 1 kg kuracích spodných a horných stehien
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- hladkú múku (na obaľovanie)
- olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- 1 lyžičku mletej štipľavej papriky
- 1 lyžičku karí korenia
- 150 ml bieleho suchého vína
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 500 g tarhone
- čerstvú pažítku
Postup:
Pikantné karí kúsky
- Kuracie stehná presekneme na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a zľahka obalíme v múke. Restujeme ich sprudka, v rozohriatom kastróle s olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Potom pridáme nadrobno nasekané strúčiky cesnaku a tymian. Po chvíli ochutíme štipľavou paprikou a karí korením, zmiernime oheň a krátko opečieme. Prilejeme víno a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom podlejeme vriacou vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka približne 30 – 45 minút. Tesne pred dokončením prilejeme smotanu, premiešame a ešte dve minúty povaríme.
Tarhoňa
- V druhom kastróle rozohrejeme olej, prisypeme tarhoňu, osolíme a opekáme. Keď získa zlatistú farbu, zalejeme vriacou vodou (0,5 cm nad tarhoňu), prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Na záver primiešame nasekanú pažítku.