„Nebolo možné doviezť ryby z Jadranu, preto je tu napríklad recept na rezne z dunajského jesetera. Suroviny boli kvalitné a určité vrstvy ich mali dostatok, preto nie je problém nájsť inštrukcie, kde Babilon káže pridať niekde 12 vajec,“ vysvetlil Tomčík s tým, že roky išlo o jedinú kuchársku knihu v slovenčine, až kým nevznikla kniha Terézie Vansovej v roku 1914. Historik gastronómie zdôraznil, že hoci ide o recepty v slovenskom jazyku, samotný Ján Babilon žil väčšinu života v Pešti (dnešnej Budapešti). Babilon sa snažil knihou podľa vlastných slov prispieť k osvete a hrdosti slovenského národa.
Ján Babilon (* 1818 - † 1877)
- Narodil sa v Radvani pri Banskej Bystrici ako najstaršie z deviatich detí krajčíra a zároveň výrobcu nitrátových solí (potrebná zložka pri výrobe pušného prachu) Jána Babilona.
- Vyučil sa za kuchára, pôsobil v Pešti ako majiteľ reštaurácie.
- Vyše 20 rokov zhromažďoval recepty a poznatky z gastronómie, ktoré zhrnul do prvej slovenskej kuchárskej knihy.
- Obsahuje vyše 1 500 receptov s osobitným zreteľom na slovenskú kuchyňu.