Okrem darčekov a sviatočnej pohody sa väčšina ľudí teší na štedrú večeru, jedlo a víno. Najjednoduchší spôsob, ako vybrať to najlepšie k vianočnej večeri, je zamerať sa na vína s vyšším obsahom kyselín, pretože dokážu znížiť množstvo tukov a uhľohydrátov v tele.
Všetky vianočné tipy na víno z tohto článku nájdete na WinePlanet.sk.
Vianočný aperitív
Štedrý večer je vždy dobré začať aperitívom v podobe šumivého vína. Otvorte si fľašu slovenského sektu, prosecco alebo dokonalé Champagne. Práve Vianoce sú časom, kedy si môžete dopriať pravé francúzske šampanské. Naštartuje vaše chuťové poháriky a navodí tú správnu vianočnú atmosféru.
Someliér WinePlanet.sk odporúča Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene alebo Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.
Kapor a víno
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický vysmážaný kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos. K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Ideálnou voľbou je Rizling rýnsky a Veltlínske zelené.
„Sladkovodným rybám sa dobre pláva v suchom Rizlingu a Veltlíne. Vyššia kyselinka vína dobre redukuje tuky zo smaženia a podporí trávenie, skvele sa hodia i k bohatému zemiakovému šalátu. Ak skôr uprednostníte rybu pripravenú s maslovou omáčkou, výborným partnerom je ľahšie a suché Chardonnay z Burgundska, či Sauvignon Blanc z Nového Zélandu. Vyskúšajte napríklad rakúske biele víno Weingut Frischengruber Riesling Federspiel Wachau alebo Zillinger NEULAND Grüner Veltliner. Z Francúzska sa výborne hodí biele suché víno Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis alebo Villa Maria,“ hovorí someliér z WinePlanet.sk.
Víno k rezňom?
Pokiaľ nemáte radi ryby, ale k Vianociam patria na váš vianočný stôl vysmážané kuracie, bravčové či teľacie rezne, rovnako si k nim môžete otvoriť Rizling rýnsky i Veltlínske zelené, ako aj k rybe. Krok vedľa neurobíte ani s bielymi vínami odrody Silvánske zelené či Pinot Blanc.
„K rezňom si pokojne otvorte slovenské víno Karpatská Perla Silvánske zelené alebo francúzsky Pinot Blanc z vinárstva Pierre Sparr. V niektorých slovenských domácnostiach sa na vianočnom stole objaví pečená šunka s medovou glazúrou, s ktorou veľmi dobre ladí alsaský plnší Riesling v polosuchej verzii, ale tiež i ľahšie červené vína s jemnou tanínovou štruktúrou ako sú Pinot Noir z Burgundska alebo Beaujolais,“ dopĺňa someliér z WinePlanet.sk
Sladké vína sú symbolom Vianoc
Vianoce sú ideálnou príležitosťou pre sladké vína. K vianočnej štóle, vanilkovým rožkom či medovníčkom si doprajte slovenský tokajský výber. Práve teraz v predvianočnom období prichádza na trh novinka z vinárstva Ostrožovič, nový rad prírodne sladkých vín Natural sweet. Ide o unikátnu kolekciu vín, vyrobenú z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.
K orechovým koláčom sa výborne hodí madeira a k čokoládovým dezertom vyskúšajte portské víno. „Graham´s je prominentný Port House a vlastní jedny z najkvalitnejších viníc v údolí rieky Douro. Tieto Vianoce vyskúšajte Graham´s L.B.V. Port 2017. Late Bottled Vintage sa vyrába iba z jedného ročníku. Je to tmavé, bohaté a komplexné víno s eleganciou. Mimochodom je vhodné aj ako darček, víno sa predáva v nádhernej darčekovej tube. Jednoducho portské vás nikdy nesklame,“ uzatvára vianočnú tému someliér e-shopu WinePlanet.sk.