Hromžia aj gastro a hotelieri
Novela neplánovane zvýši náklady najmä strojárom vrátane automobiliek, pekárov, hotelierov, podnikateľov v gastre, ale aj samospráv a štátu, keďže sa týkajú napríklad aj ľudí v zdravotníctve, sociálnych službách alebo na železnici. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) to bude znamenať stopku pre množstvo prevádzok.
„Je absurdné, že v súčasnom období extrémneho zvyšovania nákladov majú zamestnávateľom takýmto spôsobom skokovo rásť ďalšie výdavky. Mnohé prevádzky už dnes nedokážu preniesť zvýšené náklady spôsobené infláciou do cien svojich služieb, pretože by boli nepredajné. Práve to je jeden z dôvodov, prečo mzdy v gastrosektore ako jedinom odvetví stagnujú a nerastú,“ podotkol prezident AHRS Marek Harbuľák s tým, že vláda predstaví systémové opatrenia. „Medzi takéto nástroje patrí napríklad dočasné zrušenie daní a odvodov zo mzdových príplatkov, ktoré reálne zvýši mzdy zamestnancom, či zníženie sadzby DPH pre služby cestovného ruchu,“ dodal.
Ako to je
- tzv. príplatky za hodinu práce v sobotu, v nedeľu a v noci majú pevnú výšku, v eurách
- výška mzdového zvýhodnenia za sobotu a nedeľu závisí od toho, či sa robota musí vykonávať pravidelne, alebo nie
- ak si povaha práce alebo podmienky prevádzky vyžadujú pravidelný výkon, minimálny príplatok je nižší
- v prípade nočnej práce záleží aj na tom, či ide o rizikovú prácu
- ak zamestnanec vykonáva rizikovú prácu, patrí mu vyššie mzdové zvýhodnenie ako v ostatných prípadoch
- POZOR! Zákonník práce určuje minimálnu výšku príplatkov. Zamestnávateľ ju môže zvýšiť.
Čo sa zmení
- jednotlivé zvýhodnenia sa opäť naviažu na minimálnu hodinovú mzdu
- v roku 2023 bude minimum vo výške 4,023 €
- príplatky budú predstavovať určité percento tejto sumy