Ak patríte medzi ľudí, ktorí vypekanie medovníčkov vzdali, pretože nech robili, čo robili, vždy si na nich vylámali zuby, zbystrite pozornosť. S týmto receptom nepohoríte.
Budete potrebovať
600 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 150 g masla, 3 vajíčka, 6 PL medu, 1ČL mletej škorice, 2 ČL kakaa, 2 ČL perníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny, maslo na vymastenie plechu, prípadne papier na pečenie, 1 vajíčko na potieranie a na ozdobenie vlašské orechy alebo mandle.
Postup prípravy cesta
Vyhrňte si rukávy a všetky ingrediencie spolu vymiešajte, zmes sa bude poriadne lepiť, nezľaknite sa. Keď sú ingrediencie dokonale prepojené, urobte z cesta bochník, jemne ho pomúčte a dajte na pár hodín do chladničky. Bude sa vám s ním tak lepšie pracovať. Po vybratí z chladu nechajte cesto jemne otepliť a môžete začať vaľkať. Dodržte hrúbku približne tri až štyri milimetre a začnite vykrajovať. Ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie. S tým sa zo skúsenosti pracuje oveľa lepšie.
Šup do rúry
Ukladajte ich pekne vedľa seba a nechajte medzi nimi medzeru približne pol centimetra. Ak chcete, v tejto fáze ich môžete ozdobiť orieškom. Vložte do rozohriatej rúry na teplotu 200 °C a pečte štyri, maximálne päť minút. Skutočne odporúčame dodržať tento čas, kľudne si nastavte minútky, pretože pri medovníčkoch stačí pár desiatok sekúnd naviac a buď budú pekelne tvrdé, alebo zhoria. Po vybratí ihneď potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásny lesklý nádych. Keď vychladnú, môžete ich dozdobiť bielkovou polevou. Sú však také chutné a ihneď po upečení mäkučké, že sa zaobídu aj bez zdobenia.
Tip na uskladnenie
Ak chcete chuť medovníčkov ešte povýšiť, uložte ich do plechovej nádoby, kam vložíte paličku škorice a rozkrojené jabĺčko. Dámy a páni, dobrú chuť. Práve ste doma zhmotnili nefalšovanú chuť Vianoc.