Existuje aj ďalšia veľká prekážka pri vymýšľaní inovácií na konzervovanie potravín - každý potravinový výrobok má svoje vlastné biologické zloženie a požiadavky na manipuláciu. Aj komplikovanosť niektorých postupov spôsobila ich zlyhanie. Niektoré spoločnosti preto považujú za lepšie spoliehať sa na osvedčené technológie – ale novými spôsobmi.
Veda je sľubná, ale je to len časť riešenia, upozornila Yvette Cabrereová z rady pre obranu prírodných zdrojov. Väčšina potravinového odpadu pochádza totiž z domácností. Zmenšenie veľkosti porcií, nákup menšieho množstva jedla naraz alebo zlepšenie presnosti štítkov s dátumom by tak podľa nej mohli mať väčší vplyv na plytvanie ako technológie. "Celkovo ako spoločnosť si nevážime jedlo tak, ako by sme si ho vážiť mali," dodala Cabrereová.