Poukazujú ďalej na predaj, keď predajcovia prenosnými sieťami manipulujú s rybami, narážajú do nich pri naberaní. Pri opakovanej manipulácii dochádza k zmenám teploty prostredia, v ktorom sa kapry nachádzajú, čo im spôsobuje teplotný šok a ďalší stres.
V súčasnosti predaj poskytuje možnosť usmrtenia kapra na mieste kúpy. "V našej legislatíve však neexistuje žiadna právna požiadavka, aby predajcovia boli odborne spôsobilí na usmrcovanie živých rýb," uviedol Humánny pokrok.
Jedno z najväčších nebezpečenstiev pre život kapra predstavuje nízky obsah kyslíka vo vode. Nevyhovujúce podmienky a stres zažíva kapor vo vani. Vníma hluk a vibrácie a tiež striedanie svetla a tmy pri zasvietení a vypínaní svetla.
Usmrtenie kapra je posledným problémovým krokom, ktorým kapry prechádzajú v dôsledku predaja živých kaprov. "Pred usmrtením je potrebné zviera omráčiť, aby zabíjanie neprebiehalo počas plného vedomia. U rýb je to obzvlášť dôležité, pretože po prerezaní žiabier vykrvácajú až v priebehu niekoľkých minút, počas ktorých preukázateľne zažívajú obrovské utrpenie," poznamenali environmentalisti. Dodali, že zákazníci pri kúpe kapra nijako nepreukazujú, či majú odborné znalosti v oblasti rýchleho a efektívneho omráčenia, uistenia sa o strate vedomia a usmrtenia rýb.