„Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách majú totiž výrazne pozitívny účinok na srdce, zlepšujú konzistenciu krvi a okrem iného znemožňujú utváranie trombov, ktoré sú následne príčinou srdcových infarktov či mozgových príhod,“ vysvetľuje slovenská odborníčka na zdravú výživu Alžbeta Béderová.
Napriek tomu, že sme stredozemná krajina bez prístupu k moru, dnes je naozaj jednoduché dostať sa k mrazeným morským aj sladkovodným rybám. Na pultoch ich dokonca nájdete aj v spracovanej podobe ako marinované, pečené, smažené či údené. Nie je tak problém zaradiť si ich do jedálnička aspoň dvakrát týždenne, ako odporúčajú odborníci. Navyše, ich príprava je veľmi jednoduchá, tak prečo im nedať šancu?
1. Redukujú riziko Alzheimerovej choroby
- Existujú štúdie, podľa ktorých tí, ktorí pravidelne konzumujú ryby, majú viac sivej mozgovej hmoty, čo znižuje zmršťovanie a zhoršovanie mozgu.
2. Môžu pomôcť pri depresii a k lepšiemu spánku
- Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené vysokou koncentráciou vitamínu D v rybách, ktorý pomáha pri spánku.