Domovom sa šíri sladká vôňa medovníčkov, pri tlmenom svetle sviečok idylickú kulisu dotvárajú jemné koledy a v kruhu milovaných vládne pokoj a šťastie. Sú tu Vianoce! A k nim, samozrejme s mierou, patria aj rodinné prípitky, punč so susedmi či domáci vaječný likér. Tu je pár skvelých receptov.
Vianočný punč
Ingrediencie: 500 ml červeného vína, 200 ml vody, vrecúško čierneho čaju, šťava z menšieho pomaranča, šťava z polovice citróna, 200 ml rumu, 150 g cukru, 5 ks škorice, 6 ks klinčekov, 1 ks badiánu, ovocie podľa chuti.
Postup: Do zovretej vody pridajte čaj a cukor, nechajte lúhovať aspoň 10 minút. Pridajte ovocné šťavy, škoricu, klinčeky, badián, nechajte prejsť varom a potom odstavte. Do odstavenej vriacej zmesi pridajte rum a vínko a na záver nakrájané ovocie. Tento nápoj viete raz-dva pripraviť aj v nealko verzii, stačí miesto alkoholu pridať viac vody, prípadne pomarančovej šťavy.
Sviatočné varené víno
Ingrediencie: 1 liter červeného, ale môže byť aj bieleho vína, 8 lyžíc cukru, 4 ks škorice, 10 ks klinčekov, 2 ks badiánu, nakrájaný bio pomaranč aj so šupkou.
Postup: Jednoduchý, no obľúbený nápoj nesmie chýbať na zimnom menu. Všetky suroviny spojte spolu v jednom hrnci a pomaličky zahrejte na teplotu približne 80 stupňov Celzia. Pozor, nevarte, inak sa z nápoja vyparí alkohol.
Vaječný likér
Ingrediencie: 400 ml rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 7 lyžíc práškového cukru, 4 žĺtka, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka.
Postup: Legendárny likér, ktorý sa v našich končinách pripravuje celé generácie. Vyšľahajte žĺtky s cukrami, šľahajte poriadne, pokojne aj 20 minút s prestávkami. Perfektne rozšľahaná vaječná zmes je základ úspechu. Postupne prilievajte kondenzované mlieko a šľahajte ďalej. Na záver po troške pridávajte rum a ešte dobre prešľahajte. Precízne šľahanie je skrátka tajný trik, ako pripraviť ten najlahodnejší likér. Dajte do chladničky, nech sa chute ešte dobre prepoja a podávajte chladený.
Bombardino
Ingrediencie: 8 cl vaječného likéru, 4 cl brandy, 4 cl mlieka, šľahačka
Postup: Ak už máte doma vyrobený vaječný likér, vyskúšajte si z neho pripraviť aj tento legendárny zimný taliansky nápoj. Je to veľmi jednoduché. Všetky alkoholické zložky zmiešajte v pohári s mliekom, zahrejte na 80 stupňov Celzia a dozdobte šľahačkou.