Gizka Oňová (74), herečka
Makový závin
- 55O g hladkej múky
- 25 g droždia
- 200 g masla alebo margarínu
- 60 g práškového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- štipku soli
Na plnku:
- 300 g mletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- jeden vanilkový cukor
Postup:
Múku, cukor a maslo rozmrvíme a pridáme vo vlažnom mlieku rozpustené droždie. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme a potrieme plnkou. Zvinieme, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 200 stupňoch asi 20 minút. Plnka: do horúceho mlieka pridáme najprv cukor a potom primiešame mak. Môžeme dať hrozienka alebo slivkový džem. Niekedy dávam aj kávovú lyžičku škorice.