Do lesa s košíkom
Množstvo druhov i plodníc jedlých húb počas zimy veľmi závisí od bohatosti jesennej hubárskej sezóny. „Najmä od vhodných klimatických pomerov v novembri a decembri. Mám na mysli napríklad miernejšie teploty bez dlhotrvajúcich mrazov, či nízku a nesúvislú snehovú pokrývku,“ pripomína mykológ Ivan Mihál. „V takomto prípade nám malá zimná prechádzka v prírode prinesie potešenie zo skromných hubárskych úlovkov.“
Polievka z plamienky zimnej
Potrebujeme:
- 200 g čerstvých plamienok
- 200 g koreňovej zeleniny (4 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru)
- 200 g zemiakov
- 100 g hrášku z konzervy
- trochu oleja
- 50 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ
- bazalku
Postup: Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a jednu najemno nastrúhanú mrkvu. Pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme a za občasného miešania dusíme na miernom ohni desať minút. Pridáme na rezance nakrájané plamienky a na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme 20 minút. Pridáme hrášok, bazalku, petržlenovú vňať a žemľové knedličky. Keď vyplávajú na povrch, polievka je hotová. (Knedličky si pripravíme zo 70 g pečiva, 1/2 dl mlieka, 10 g masla, 1 vajca, soli, čierneho korenia a petržlenovej vňate.)