Piekli ich naše staré matere i naše drahé mamy, teraz ich pečieme my a raz ich budú pod stromčekom servírovať aj naše deti. Ponúkame vám štyri sladké recepty, ktoré trvalo patria k vianočnej atmosfére Slovákov rovnako ako koledy či Popoluška.
Grilážky
30 minút
Potrebujeme:
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 5 g soli
- 1 plechovku (397 g) kondenzovaného sladeného mlieka
- 150 g najemno mletých vlašských orechov
- 150 g nahrubo sekaných vlašských orechov
- 3 tortové oblátky
Postup:
- V hlbokom hrnci necháme skaramelizovať cukor. Keď má hnedastú farbu, postupne asi po ¼ pridávame maslo a zakaždým dobre premiešame. Dávame pozor, zmes napení. Potom vmiešame soľ a kondenzované mlieko izbovej teploty. Na miernom plameni varíme približne 5 minút. Následne dôkladne vmiešame mleté a sekané vlašské orechy a necháme asi 3 minúty vychladnúť.
- Na tortovú oblátku rovnomerne nanesieme ½ orechovej zmesi, prikryjeme oblátkou a jemne pritlačíme. Pridáme vrstvu zvyšnej zmesi, položíme poslednú oblátku a opäť pritlačíme. Griláž necháme hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ju zaťažíme a vložíme späť do chladničky.
- Na druhý deň nožom namočeným v horúcej vode najprv zrežeme okraje a potom griláž nakrájame na úhľadné rezy (cca 7 × 3 cm)
Otvoriť galériu
Grilážky
Zdroj: lidl