Piekli ich naše staré matere i naše drahé mamy, teraz ich pečieme my a raz ich budú pod stromčekom servírovať aj naše deti. Ponúkame vám štyri sladké recepty, ktoré trvalo patria k vianočnej atmosfére Slovákov rovnako ako koledy či Popoluška.
Linecké koláčiky s citrónovým krémom
1 hodina 20 minút
Potrebujeme:
Cesto
- 150 g masla
- 90 g práškového cukru
- štipku soli
- 2 žĺtky
- 260 g hladkej múky
- 1 - 2 lyžice studenej vody (podľa potreby)
- práškový cukor (na ozdobenie)
Citrónový krém
- 200 g masla
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru
- 190 ml citrónovej šťavy (z cca 8 ks)
- kôru zo 4 citrónov
Postup:
Cesto
- Maslo vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Pridáme štipku soli a primiešame žĺtky. Prisypeme múku a podľa potreby môžeme pridať 1-2 lyžice vody. Vymiesené cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme v chladničke hodinu odstáť. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kvety. Vykrojené kvety vložíme do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Cesto pritlačíme k okrajom a ku dnu formy. Kvety pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Citrónový krém
- Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým metličkou vyšľaháme vajíčka spolu so žĺtkami a s cukrom. Do rozpusteného masla pridáme vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a varíme do zhustnutia (cca 8 minút).
- Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém precedíme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky.
Servírovanie
- Upečené, vychladnuté kvety posypeme práškovým cukrom a naplníme krémom
Otvoriť galériu
Linecké koláčiky s citrónovým krémom
Zdroj: lidl