Piekli ich naše staré matere i naše drahé mamy, teraz ich pečieme my a raz ich budú pod stromčekom servírovať aj naše deti. Ponúkame vám štyri sladké recepty, ktoré trvalo patria k vianočnej atmosfére Slovákov rovnako ako koledy či Popoluška.
Medvedie labky
15 minút
Potrebujeme:
- 220 g hladkej múky
- 350 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 3 mleté klinčeky
- ½ lyžičky mletej škorice
- kôru z 1 citróna
- ½ lyžičky soli
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 žĺtky
- 220 g masla
- bravčovú masť na vymazanie formičiek
- 20 g vanilínového cukru
Postup:
- Múku, 150 g práškového cukru a kakao preosejeme. Primiešame klinčeky, škoricu, citrónovú kôru a soľ. Pridáme orechy, žĺtky a maslo. Vymiešame kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať najlepšie do druhého dňa.
- Na druhý deň vymažeme formičky na medvedie labky rozpustenou bravčovou masťou (môžeme použiť aj maslo) a naplníme ich pripraveným cestom až po okraj. V strede urobíme malú priehlbinku. Formičky uložíme na plech a pečieme pri 170 °C približne 5-7 minút.
- Ešte teplé labky vyklopíme z formy a obaľujeme vo vanilínovom cukre zmiešanom so zvyšným práškovým cukrom.