Varuje aj pred zapichnutím rybej kosti v ústnej dutine či nadmernou konzumáciou alkoholu. "Zdravotné riziká vyplývajú jednak z extrémneho prejedenia, najmä u ľudí trpiacich na ochorenia tráviaceho traktu, ako sú žlčníkové kamene, chronický zápal pankreasu či chronické nešpecifické zápaly čreva. Prípadne ľudí so slabšou toleranciou potravín," spresnil odborník.
Pri extrémnom prejedaní sa môžu prejaviť ťažkosti ako nevoľnosť, vracanie, nafukovanie, hnačky, kŕče a niekedy aj horúčky. Minárik v takom prípade odporúča hladovku či prísnu krátkodobú diétu. Vhodné na konzumáciu sú čaje, minerálky, sucháre, rascová polievka bez zápražky, zeleninový vývar aj varené zemiaky bez tuku. "Z liekov Smecta, živočíšne uhlie, pankreatické enzýmy, probiotiká pri hnačkách," doplnil.
Lekára treba podľa neho vyhľadať pri ožltnutí, silných intenzívnych bolestiach, zastavení vetrov či stolice, vysokých horúčkach, ale aj pri silnom opuchu pier alebo viečok či sťaženom dýchaní.