Desiatky tisíc stromčekov sa každý rok na Vianoce ocitnú v našich domácnostiach. Často sa však stane, že stromček vydrží ledva do Vianoc a rýchlo uschne. Prinášame vám rady expertov, ako stromček udržať zelený čo najdlhšie.
Podľa Curtisa VanderSchaafa, kvalita starostlivosti, ktorú poskytujete stromčeku, je hlavným faktorom jeho dlhodobej sviežosti. Základom je vybrať strom, ktorý vyzerá sviežo a ktorého ihličie nie je krehké. Hľadajte taký, ktorý má silnú vôňu a tmavo prírodnú zelenú farbu. Vyhnite sa vyvŕtaným otvorom v dreve, známkam chrobákov a iným známkam poškodenia škodcami.
Ak je to možné, vyberte si strom, ktorý bol vyťatý čo najskôr, bol zaliaty vodou a udržiavaný v chlade. Čerstvosť stromu často priamo súvisí s obsahom vlhkosti v ihličí. Ak je peň v mieste, kde bol odrezaný kmeň stromu – lepkavý od miazgy, je to dobré znamenie. Ak svoj strom neprenesiete hneď dovnútra domu či bytu, uložte ho na chladnom a vlhkom mieste, ktoré je chránené pred vetrom a slnkom.
Stromu pomôžete aj tak, že urobíte čerstvý, rovný rez asi 1 až 3 centimetre nad pôvodným rezom. Po akomkoľvek reze sa strom snaží okamžite utesniť „zranenie“, čo sťažuje stromom absorbovať vodu. Takže hneď, ako urobíte nový rez, umiestnite strom do vedra s teplou vodou.
Aby ste udržali odrezaný strom čerstvý, musíte mu poskytnúť dostatok vody. Použite stojan na stromček so zabudovanou nádržkou a uistite sa, že je vždy naplnená. Základným pravidlom je 1 liter vody na 2,5 centimetra priemeru stonky.
Základným pravidlom a cieľom bude zabrániť vyschnutiu. Udržujte strom 1 meter od akéhokoľvek zdroja tepla a minimalizujte priame slnečné žiarenie. Zníženie teploty v miestnosti môže tiež pomôcť zachovať čerstvosť. Pri správnej starostlivosti vydrží čerstvý stromček tri až štyri týždne, často aj päť.