"Do roku 2023 vstupujeme s jedinou istotou a množstvom neistôt. Istotou je, že vzhľadom na výrazné zvýšenie príplatkov za prácu v noci, víkendy a sviatky, ceny všetkých našich výrobkov budúci rok vzrastú. Viac ako 80 % práce pekárov sa deje v noci. Za toto zvýšenie je výhradne zodpovedný štát, keďže až 51 % týchto príplatkov musia pekári, cukrári a cestovinári odviesť štátu a nie zamestnancom, o čo sme žiadali," podčiarkol.
Neistoty podľa Lapšanského zasa súvisia s cenami energií a dostatkom plynu, na ktorý funguje viac ako 99 % pekárskych pecí. "Odbytové ceny pekárov preto budú musieť v roku 2023 rásť. Či si obchodné reťazce ukroja zo svojich ziskov, povedať nevieme, ale pekári zisky negenerujú. Nemáme inú možnosť, ako nárasty cien priamo premietať do našich odbytových cien. Štát nám totiž citeľne nepomohol ani počas pandémie, ani počas súčasnej energetickej krízy," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.