Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zápach z úst je niečo, čomu sa chce vyhnúť každý z nás: Čo je najúčinnejšie na svieži dych?

Zápach z úst je niečo, čomu sa chce vyhnúť každý z nás: Čo je najúčinnejšie na svieži dych?

Zdroj: iStock

Reklama

Jogurt, kefír, kimči, kombucha, kyslá kapusta či miso polievka, to všetko môže pomôcť účinne odstrániť takzvanú halitózu alebo chorobný zápach z úst. Prečo je tomu tak?

Podľa čínskych vedcov totiž mikrobiálne kultúry v týchto potravinách jednak znižujú hladinu páchnucich bielkovín, ktoré produkujú ústne baktérie, ale pôsobia aj priamo na tieto baktérie produkujúce zápachové baktérie. Pokiaľ človek konzumuje tieto potraviny pravidelne, halitóza sa výrazne obmedzí. Ale konzumácia týchto potravín v žiadnom prípade nenahrádza ústnu hygienu.

Prchavé zlúčeniny síry sú hlavnou príčinou pretrvávajúceho zápachu z úst a objavujú sa v našich ústach, keď baktérie žijúce na povrchu jazyka príliš rýchlo rozkladajú bielkoviny a vytvárajú nadbytok páchnucich chemikálií.

Vedci zo Sečuánskej univerzity skúmali, či probiotiká môžu eliminovať proteíny zodpovedné za nepríjemný zápach. Skúmali baktérie mliečneho kvasenia ako Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius a Weissella cibaria. U ľudí, ktorí ich užívali pravidelne a niekoľkokrát denne po dvanásť týždňov, došlo k výraznému zníženiu hladiny zapáchajúcich bielkovín a zlepšeniu ústnej mikroflóry.

„Probiotiká môžu brzdiť rozklad aminokyselín a proteínov anaeróbnymi baktériami v ústach, a tak obmedziť produkciu zapáchajúcich vedľajších produktov. Tento systematický prehľad a metaanalýza ukazujú, že probiotiká môžu zmierniť zápach z úst tým, že krátkodobo znížia koncentrácie prchavých zlúčenín síry,“ myslí si autor štúdie doktor Lung-ťiang Li zo Sečuánskej univerzity.

Autor: Famous, © Nový Čas, dk

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace