Štedrovečerná ryba Vianoce nie sú o experimentovaní, ale o tradíciách. Máte aj napriek tomu chuť trošku, iba trošičku ich zmeniť? Pripraviť si kapra inak alebo dokonca miesto kráľa našich rybníkov skúsiť tresku či lososa? Možno vás osloví niektorý z týchto receptov. A ak to nevyjde, o rok sa vrátite k osvedčeným kombináciám...
Kapor na stredomorský spôsob
Potrebujeme:
- 1 celého kapra
- 1 citrón
- 1 pomaranč
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 1 kg malých zemiakov
- 4 šalotky
- 500 g cherry paradajok
- 8 strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
Gremolata
- 1 šalotku
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvú mätu
- čerstvú petržlenovú vňať
- kôru z 1 pomaranča
- 1 citrón
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
Postup:
- Očistenú rybu umyjeme a osušíme. Preložíme na plech, naplníme mesiačikmi celého citróna a polovice pomaranča. Z obidvoch strán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
- Vo veľkej mise zmiešame umyté zemiaky nakrájané na štvrtiny, šalotky na mesiačiky, cherry paradajky, rozpučené strúčiky cesnaku, natrhaný rozmarín, soľ, korenie a olej. Zmes rovnomerne rozvrstvíme na plech okolo ryby. Pridáme na mesiačiky nakrájanú polovicu pomaranča a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 45 minút.
Gremolata
- V menšej miske zmiešame nadrobno nakrájané šalotku, cesnak, lístky mäty, petržlenovú vňať, nastrúhanú kôru z umytého pomaranča a citróna, soľ a korenie. Pokvapkáme pár kvapkami citróna tak, aby gremolata zostala sypká.
- Servírovanie
- Upečeného kapra posypeme gremolatou a pokvapkáme olejom. Podávame s pečenou zemiakovou prílohou.
Otvoriť galériu
Kapor na stredomorský spôsob
Zdroj: lidl