Štedrovečerná ryba Vianoce nie sú o experimentovaní, ale o tradíciách. Máte aj napriek tomu chuť trošku, iba trošičku ich zmeniť? Pripraviť si kapra inak alebo dokonca miesto kráľa našich rybníkov skúsiť tresku či lososa? Možno vás osloví niektorý z týchto receptov. A ak to nevyjde, o rok sa vrátite k osvedčeným kombináciám...
Fileta z tresky so šalátom s koreňovou zeleninou, jablkom a orechmi
Potrebujeme:
Šalát
- 1 hrsť orechov mix
- 1 zeler
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- morskú soľ v mlynčeku
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 jablko
- šťavu z ½ citróna
- 150 g kyslej smotany
- 100 g majonézy
- čierne korenie v mlynčeku
Restovaná treska
- 600 g filety z tresky
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 40 g masla
- šťavu z ½ citróna
Postup:
Šalát
- Orechy krátko opečieme na suchej panvici.
- Očistený zeler, petržleny a mrkvy nakrájame na drobné kocky a krátko oblanšírujeme – asi minútu povaríme vo vriacej osolenej vode. Precedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Polovicu lahôdkových cibuliek nakrájame nadrobno. V hlbokej mise zmiešame nasekané cibuľky, na kocky nakrájané jablko, citrónovú šťavu, smotanu, majonézu, uvarenú precedenú zeleninu a nasekané opečené orechy. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Restovaná treska
- Filety tresky osolíme, okoreníme a krátko opekáme na rozohriatej panvici s olejom. Ochutíme rozpučenými strúčikmi cesnaku a vetvičkami rozmarínu. Keď sú filety z jednej strany opečené, obrátime ich a na panvicu pridáme maslo. Pokvapkáme citrónovou šťavou a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
- Servírujeme dozdobené nasekanou zvyšnou lahôdkovou cibuľkou.