Piecť začínajú už niekoľko týždňov pred Vianocami a končia tesne pred sviatkami narodenia Ježiška. Táto tradícia sa začala približne pred dvadsiatimi rokmi. Oblátky symbolizujú, že na svet prišiel spasiteľ a vyobrazenia na oblátkach preto úzko súvisia s touto významnou udalosťou. „Existujú formy s rôznymi vzormi. Dôležité je, aby boli prepojené na tieto významné kresťanské sviatky,“ uviedla jedna z organizátoriek pečenia, Mária Artimová.
Na príprave tradičného štedrovečerného pokrmu, ktorý sa podáva s medom, prípadne aj cesnakom, sa podieľa i Margita Baníková. „Oblátky spolu s ostatnými farníčkami pečiem už 15 rokov. Veľmi sa mi to páči a baví ma to. Doma bývam sama. Som rada, že sa dostanem medzi ženy. Zaspievame si pomodlíme sa, pečieme a meníme si medzi sebou aj rozličné vianočné recepty. Len na našej zmene sme napiekli vyše 10 tisíc oblátok,“ prezradila čiperná dôchodkyňa, ktorá prezradila aj zloženie oblátkov.
„Do cesta z vody a múky, ide ešte aj olej a vanilkový cukor. Všetko to musí byť namiešané v správnom pomere. Oblátky sa vo forme pečú niekoľko desiatok sekúnd. Dôležité sú skúsenosti, aby ste dokázali odhadnúť správny čas. Následne sa ešte obrežú a sú hotové. Môžu sa baliť,“ uzavrela pani Baníková. Výťažok z predaja poputuje na opravu starého kostola Joachima a Anny.