Návštevníci si budú môcť počas podujatia pozrieť Vianoce od 15. do 20. storočia a zároveň si budú môcť porovnať, ako ľudia v tom období sviatky trávili, zdobili vianočné stromčeky, ak už vtedy boli. Zároveň sa dozvedia, akým pokrmom si spríjemňovali toto obdobie. "Uvidia jedlá, ktoré už poznajú, ako bol rezeň a nejaký šalát či pečené ryby. Nájdu aj zaujímavosť, a to v podobe pečeného páva, ktorý sa v minulosti pripravoval. Bolo to pomerne náročné, pretože páv musel aj po upečení vyzerať ako živý, takže sa piekol špeciálne. Niektoré časti boli ukryté do cesta, aby nezhoreli a následne po upečení sa napríklad potieral medom a priliepali sa na neho jednotlivé pierka," priblížila ďalej Gordíková.
Hovorí sa, že pávie mäso nebolo veľmi chutné, skôr tak bolo podľa nej určené na to, aby vytvorilo okúzľujúci dojem na tanieri. Lektorované prehliadky vianočne vyzdobeného zámku bude môcť verejnosť navštíviť vždy od stredy do nedele od 10.00 h do 15.00 h. Múzeum bude zatvorené 24. a 25. decembra, ako i 1. januára 2023.