K poslednému dňu v roku neodmysliteľne patrí šumivé víno vo vysokých pohároch. Kupujú si ho dokonca aj tí, ktorým nechutí, ale k tomu polnočnému odpočítavaniu jednoducho patrí.
Rozdelenie sektov podľa obsahu zvyškového cukru
Brut nature (bez pridania cukru)
- max. 2 g cukru/liter
Extra brut
- max. 6 g cukru/liter
Brut
- max. 15 g cukru/liter
Extra suché (extra dry)
- 12 - 20 g cukru/liter
Suché (dry, sec)
- 17 - 35 g cukru/liter
Polosuché/polosladké (demi-sec)
- 33 - 50 g cukru/liter
Sladké (doux)
- nad 50 g cukru/liter
Správne otváranie sektu
- Decentné otváranie šumivého vína nie je vôbec zložitá činnosť,
- Otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.
- Aby sa zabránilo peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu.
- Fľašu nakloňte mierne šikmo, asi do 45-stupňového uhla, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu, a nie na uzáver.
- Pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela.
- Otváranie sektu s plastovým uzáverom - zátku uvoľňujeme opatrnými kývavo-otočnými pohybmi spolu s košíkom.
- Otváranie sektu s korkovým uzáverom - zátku uvoľňujeme tak, že otáčame fľašou v smere hodinových ručičiek a zátku len držíme. Zátka sa otáčaním fľaše pomaly z fľaše vytočí.