Reklama

Koľko lyžičiek cukru skutočne skrývajú potraviny? Ochutená minerálka je megazradca!

Koľko lyžičiek cukru skutočne skrývajú potraviny? Ochutená minerálka je megazradca!

Zdroj: depostiphotos, profimedia

Reklama

Cukor treba eliminovať na minimum! Odkaz Svetovej zdravotníckej organizácie je v tomto smere veľmi jednoznačný a prísny.

Minulý týždeň navrhla, aby sa denná odporúčaná dávka jednoduchých cukrov znížila o polovicu! Zatiaľ čo v roku 2002 mal jednoduchý cukor predstavovať 10 % z denného príjmu potravy, v tomto roku by to malo byť už len menej ako 5 % z celkového energetického príjmu. To je približne 25 gramov cukru. V praxi to znamená, že na deň by ste si mali vystačiť len so 6 lyžičkami cukru! Pozor však dajte hlavne na ten skrytý. Koľko obsahujú jednotlivé potraviny?

Dôvodom tohto návrhu je predpoklad, že takéto radikálne zníženie by mohlo byť lepšou prevenciou proti nadváhe a znížila by sa tvorba zubného kazu tak u detí, ako aj u dospelých. WHO varuje najmä pred skrytými cukrami, ktoré nájdeme v sladených nápojoch, hotových jedlách, chlebe a pečive v konzervovaných potravinách, kečupe a pod.

Minimalizovať by ste mali príjem všetkých jednoduchých sacharidov, monosacharidov (glukóza, fruktóza) a disacharidov (sacharóza, repný a trstinový cukor), ktoré sa pridávajú do potravín. Pozor si musíte dávať aj na jednoduché cukry, ktoré sú prirodzene prítomné napríklad v mede, sirupoch, ovocných šťavách a ovocných koncentrátoch. 1 čajová lyžička kryštálového cukru má zhruba 4 gramy. Na základe zoznamu potravín si ľahko prepočítate, koľko gramov cukru sa v bežných potravinách nachádza.

Čo sú sacharidy?

Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment

- Pre ľudský organizmus sú sacharidy najdôležitejším zdrojom energie. V porovnaní s ostatnými živinami sa na celkovom energetickom dennom príjme podieľajú v najvyššej miere. A to 50 až 55 percentami. V strave by sme mali mať 95 percent zložených sacharidov (polysacharidov) a 5 percent jednoduchých sacharidov.

Jednoduché sacharidy predstavujú základné sacharidové jednotky a majú sladkú chuť (napríklad glukóza, fruktóza, sacharóza). Polysacharidy (škrob a vláknina) vznikajú spájaním jednoduchých sacharidov. Nachádzajú sa najmä v zelenine, strukovinách a obilninách. Na rozdiel od jednoduchých nemajú sladkú chuť.

Ako cukor nahradiť?

Cukor môžeme nahradiť umelými sladidlami alebo prírodným sladidlom – stéviou. Pravidelná a nadmerná konzumácia náhradných sladidiel však problém nerieši. Cieľom by malo byť odvyknúť si od konzumácie presladených potravín.

Obsah cukru v jedlách a nápojoch

počet lyžičiek cukru
pomarančový džús 200 ml3,5
horúca čokoláda so šľahačkou9,5
Capri-Sun Orange5
plechovka Fanty8
instantná paradajková polievka6
tyčinka Twix6
plechovka kokakoly9
ochutená minerálka 1,5 litra16,5
RedBull7
zmrzlina 500 ml28
jogurt2,5
kuracie mäso s ryžou3
banán4
kečup1
jablko2,5
bageta s kuracím mäsom2,5
sušené hrozienka 15 g2
2 maslové sušienky1
tyčinka Mars8
polotučné mlieko 1l2

Tabuľky a vzorový jedálniček nájdete v knihe Redukčná diéta - Ako chudnúť a nehladovať.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac