Koľko lyžičiek cukru skutočne skrývajú potraviny? Ochutená minerálka je megazradca!
11. 3. 2014, 16:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:32)

Zdroj: depostiphotos, profimedia
Cukor treba eliminovať na minimum! Odkaz Svetovej zdravotníckej organizácie je v tomto smere veľmi jednoznačný a prísny.
Minulý týždeň navrhla, aby sa denná odporúčaná dávka jednoduchých cukrov znížila o polovicu! Zatiaľ čo v roku 2002 mal jednoduchý cukor predstavovať 10 % z denného príjmu potravy, v tomto roku by to malo byť už len menej ako 5 % z celkového energetického príjmu. To je približne 25 gramov cukru. V praxi to znamená, že na deň by ste si mali vystačiť len so 6 lyžičkami cukru! Pozor však dajte hlavne na ten skrytý. Koľko obsahujú jednotlivé potraviny?
Dôvodom tohto návrhu je predpoklad, že takéto radikálne zníženie by mohlo byť lepšou prevenciou proti nadváhe a znížila by sa tvorba zubného kazu tak u detí, ako aj u dospelých. WHO varuje najmä pred skrytými cukrami, ktoré nájdeme v sladených nápojoch, hotových jedlách, chlebe a pečive v konzervovaných potravinách, kečupe a pod.
Minimalizovať by ste mali príjem všetkých jednoduchých sacharidov, monosacharidov (glukóza, fruktóza) a disacharidov (sacharóza, repný a trstinový cukor), ktoré sa pridávajú do potravín. Pozor si musíte dávať aj na jednoduché cukry, ktoré sú prirodzene prítomné napríklad v mede, sirupoch, ovocných šťavách a ovocných koncentrátoch. 1 čajová lyžička kryštálového cukru má zhruba 4 gramy. Na základe zoznamu potravín si ľahko prepočítate, koľko gramov cukru sa v bežných potravinách nachádza.
Čo sú sacharidy?
Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment
- Pre ľudský organizmus sú sacharidy najdôležitejším zdrojom energie. V porovnaní s ostatnými živinami sa na celkovom energetickom dennom príjme podieľajú v najvyššej miere. A to 50 až 55 percentami. V strave by sme mali mať 95 percent zložených sacharidov (polysacharidov) a 5 percent jednoduchých sacharidov.
Jednoduché sacharidy predstavujú základné sacharidové jednotky a majú sladkú chuť (napríklad glukóza, fruktóza, sacharóza). Polysacharidy (škrob a vláknina) vznikajú spájaním jednoduchých sacharidov. Nachádzajú sa najmä v zelenine, strukovinách a obilninách. Na rozdiel od jednoduchých nemajú sladkú chuť.
Ako cukor nahradiť?
Cukor môžeme nahradiť umelými sladidlami alebo prírodným sladidlom – stéviou. Pravidelná a nadmerná konzumácia náhradných sladidiel však problém nerieši. Cieľom by malo byť odvyknúť si od konzumácie presladených potravín.
Obsah cukru v jedlách a nápojoch
počet lyžičiek cukru | |
pomarančový džús 200 ml | 3,5 |
horúca čokoláda so šľahačkou | 9,5 |
Capri-Sun Orange | 5 |
plechovka Fanty | 8 |
instantná paradajková polievka | 6 |
tyčinka Twix | 6 |
plechovka kokakoly | 9 |
ochutená minerálka 1,5 litra | 16,5 |
RedBull | 7 |
zmrzlina 500 ml | 28 |
jogurt | 2,5 |
kuracie mäso s ryžou | 3 |
banán | 4 |
kečup | 1 |
jablko | 2,5 |
bageta s kuracím mäsom | 2,5 |
sušené hrozienka 15 g | 2 |
2 maslové sušienky | 1 |
tyčinka Mars | 8 |
polotučné mlieko 1l | 2 |
Tabuľky a vzorový jedálniček nájdete v knihe Redukčná diéta - Ako chudnúť a nehladovať.
Autor: © Nový Čas