Ľudia s určitými typmi mikroorganizmov priberajú rýchlejšie, a to aj v prípade, že konzumujú rovnaké množstvo a druh jedla. Výskumníci pri analýze robili rozbor stolice. Výsledky ukázali, že približne štyridsať percent účastníkov malo mikróby, ktoré v priemere získavajú viac energie z potravy. To znamená, že táto skupina je náchylná na priberanie.
Účastníci výskumu boli rozdelení do troch skupín podľa zloženia ich črevných mikróbov: B-typ, R-typ a P-typ. Skupina B mala západný životný štýl s nízkym obsahom sacharidov, ktoré sú pre mikrobióm dostupné, a ktoré sa zvyčajne nachádzajú v ovocí a zelenine.
Naproti tomu skupina P mala stravu bohatú na sacharidy stráviteľné len mikrobiómom. Práve zloženie mikrobiómu typu B, ktorý má prevahu baktérií rodu Bacteroides, sa potvrdilo že vedú k vyššej absorpcii energie z potravy.
Výskumníci tiež zistili, že tí, ktorí získali najviac energie z jedla, vážili v priemere o deväť kilogramov viac. Účinnosť extrakcie živín u ľudí typu B teda môže viesť až k obezite.