Zapečené bagetky so syrom brie
Na 4 porcie potrebujeme:
- 200 g syra brie
- 100 g slaniny vcelku
- 2 cibule
- olivový olej
- čerstvý tymian
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 150 ml jablkovej šťavy (100 %)
- čerstvú mätu
- 2 francúzske bagety
Postup:
Slaninovo-cibuľové čatní
Slaninu nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pod grilom pri 250 °C približne 10 minút dochrumkava. Cibuľu nakrájame nahrubo, ochutíme lístkami čerstvého tymianu, soľou, čiernym korením a orestujeme na rozpálenom olivovom oleji. Keď je cibuľa orestovaná dozlatista, pridáme trstinový cukor, ktorý necháme rozpustiť. Podlejeme jablkovou šťavou a chvíľu varíme. Medzitým si najemno nasekáme upečenú slaninu a pridáme k čatní. Dôkladne premiešame a ďalej dusíme na miernom ohni približne 15 – 20 minút.
Zapečené bagetky
Bagety rozrežeme na 4 časti. Grilujeme ich kôrkou nahor na troche olivového oleja na rozpálenej grilovacej panvici dozlatista. Syr brie nakrájame na tenké plátky. Ugrilovane bagety preložíme na plech, na každú pridáme slaninovo-cibuľové čatní a 2-3 plátky syra brie. Dáme zapiecť do rúry pod gril pri teplote 250 °C asi na 3 minúty, aby sa syr trochu rozpustil.
Servírovanie
Chrumkavé bagetky servírujeme ozdobené lístkami čerstvej mäty a trochou slaninovo-cibuľového čatní.