Košíčky plnené karamelizovanou cibuľou a modrým syrom
Na 12 porcií potrebujeme:
- 4 menšie červené cibule
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 1 lyžicu trstinového cukru
- čerstvý tymian
- 100 ml balsamica
- 1 chladené lístkové cesto
- maslo na vymazanie formy
- 150 g prosciutto cotto
- 150 g syra Rival
- 1 hrsť vlašských orechov
- petržlenovú vňať na ozdobenie
Postup:
Cibuľová marmeláda
Očistenú cibuľu nakrájame na tenké prúžky, osolíme, okoreníme a na rozohriatom olivovom oleji orestujeme dozlatista. Pridáme trstinový cukor a necháme skaramelizovať. Ochutíme tymianom, podlejeme balsamicom a na miernom ohni varíme, kým sa odparí tekutina.
Košíčky
Cesto rozrežeme na 12 rovnakých štvorcov. Uložíme ich do maslom vymastenej formy na muffiny. Jemne pritlačíme k okrajom. Naplníme šunkou, mierne vychladnutou cibuľovou marmeládou, syrom, posypeme natrhaným tymianom a nahrubo nalámanými orechmi. Pečieme pri 200 °C asi 25 minút dozlatista.
Servírovanie
Plnené košíčky môžeme pred podávaním dozdobiť petržlenovou vňaťou.