Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína na sociálnej sieti.
Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň. Ryby a morské živočíchy obsahujú tzv. hémové železo, ktoré dokáže telo rýchlo využiť.
Rastlinná strava, najmä strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy a semená, sú zas zdrojom pomalšie vstrebávaného nehémového železa, ozrejmil ÚVZ. "Obidve formy železa majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme. Preto je vhodné, ak je strava pestrá a zmiešaná - čiže bohatá na rastlinné zdroje železa a primerane doplnená aj o zdroje živočíšne," doplnil.
ÚVZ upozornil, že niektoré zložky potravy, nápojov alebo výživových doplnkov môžu brániť vstrebávaniu železa zo stravy. Pri snahe zvýšiť príjem železa z potravín preto odporúča zvýšiť vstrebávanie železa pomocou vitamínu C, ideálne z rastlinných zdrojov - ovocím či zeleninou, nekombinovať železo s vápnikom, vynechať počas jedla a krátko po ňom kávu alebo čaj.