Ak si urobíte tieto polievky vyskladané z našich tradičných surovín, druhé jedlo vám vôbec nebude chýbať.
Šošovicová polievka
Na 8 porcií potrebujeme:
• 400 g bravčového pliecka vcelku
• 2 lyžice bravčovej masti
• 1 veľkú cibuľu
• 4 strúčiky cesnaku
• 2 veľké mrkvy
• 4 stonky stonkového zeleru
• 4 bobkové listy
• 4 guľôčky celého nového korenia
• morskú soľ v mlynčeku
• čierne korenie v mlynčeku
• 2 lyžice paradajkového pretlaku
• 200 g šošovice
• 1,7 l horúceho vývaru alebo vody
• sušenú majoránku podľa chuti
Postup:
Na rozohriatej bravčovej masti orestujeme cibuľu a cesnak nasekané nadrobno, mrkvu a stonkový zeler očistené a nakrájané na malé kocky. K základu pridáme bobkové listy, celé nové korenie a osolíme. Bravčové pliecko nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme a dáme do hrnca k základu. Restujeme, kým sa nezatiahne. Po chvíli primiešame pretlak. Šošovicu prepláchneme studenou vodou a pridáme k mäsu. Zalejeme vriacou vodou alebo vývarom a na miernom ohni varíme pod pokrievkou domäkka, približne 40 minút. Pred dokončením polievku dochutíme podľa potreby soľou a korením a pridáme majoránku podľa chuti.
Servírovanie
Polievku podávame s čerstvým chlebom, dozdobenú petržlenovou vňaťou.