Fazuľová polievka s bravčovým mäsom
Na 6 porcií potrebujeme:
• 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
• 1 veľkú cibuľu
• olivový olej
• soľ
• mleté čierne korenie
• 5 bobkových listov
• 10 strúčikov cesnaku
• nové korenie
• 200 g bielej suchej fazule (namočenej cez noc)
• 100 ml bieleho suchého vína
• 400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve
• 1,7 l horúceho vývaru alebo vody
• 150 g hlivy ustricovej
• sušenú majoránku
• čerstvú petržlenovú vňať
• cmarový chlieb
Postup:
Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej.
Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.
Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s opečeným krajcom chleba.