11 tipov pre zdravie
1. Jedzte pravidelne - nevynechávajte žiadne z hlavných denných jedál, teda raňajky, obed ani večeru. Je dobré začleniť aj malé desiaty, napríklad vo forme zeleniny, ovocia či jogurtu. Vďaka nim môžu byť vaše porcie menšie a nemusíte sa obávať hladu medzi jedlami.
2. Naplánujte si vaše denné jedlá a nezobkajte len tak to, čo vám príde pod ruku. Ideálne je nemať na stole keksíky, čokoládky či oriešky.
3. Nejedzte veľa, no ani málo. Zjedzte o čosi menej, ako ste zvyknutá či zvyknutý. Veď vás o chvíľu čaká desiata.
4. Pri varení šetrite tukom a cukrom. Vymeňte prílohu alebo mäso na tanieri za zeleninu - surovú, varenú či pečenú. Vaše jedlo sa stane menej kalorickým.
5. Zjedzte každý deň 5 porcií zeleniny a ovocia - zelenina ako príloha k raňajkám, šalát ako príloha k obedu, zelenina či ovocie na desiatu aj olovrant, prívarok či polievka na večeru a máte to.
6. Obmedzte červené a spracované mäso - a to na množstvo do 500 g týždenne, ideálne opäť v kombinácii so zeleninou.