Odborníčka na výživu Emma Beckett z Univerzity v Newcastle zdôrazňuje, že ľudia schudnú viac, keď ich strava pravidelne obsahuje aj cestoviny. Píše o tom The Sun. "Namiesto toho, aby ste prestali so špagetami, zvážte zníženie veľkosti porcií," radí Emma.
Porcia cestovín (145 g) obsahuje okrem iného až 7,7 g bielkovín – makroživiny, o ktorej bolo preukázané, že pomáha pri chudnutí tým, že vás zasýti na dlhší čas. Emma tiež navrhuje prejsť na celozrnné cestoviny, ktoré majú vyšší obsah vlákniny, čo je prospešné pre zdravie tráviaceho traktu a môže taktiež pomôcť cítiť sa dlhšie sýtejšie.
"Bezlepkové cestoviny majú o niečo menej bielkovín ako pšeničné cestoviny. Takže hoci sú zdravšie pre ľudí s neznášanlivosťou lepku, prechod na bezlepkové cestoviny pre väčšinu z nás nemá žiadne zjavné zdravotné výhody," dodáva.
Zaujímavé je, že cestoviny sú ešte lepšie, keď ich neskôr dojedáme. „Keď sa cestoviny uvaria a vychladia, časť uhľohydrátov sa premení na odolný škrob,“ vysvetľuje Emma. Škrob je odolný voči tráveniu, takže spotrebuje menej energie a je lepší pre hladinu cukru v krvi. "Takže vaše zvyškové cestoviny, aj keď ich zohrejete, sú menej kalorické ako predtým," dodáva.