Avokádové lodičky s volským okom
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 zrelé avokáda
- 8 vajec
- soľ
- čierne korenie
- 4 ČL píniových orieškov
- 2-3 PL olivového oleja
- lístky bazalky na ozdobenie
Postup:
Avokáda umyjeme a osušíme, potom ich pozdĺžne prekrojíme a odstránime kôstky. Jamku, ktorá vznikne vybratím kôstky, zväčšíme, aby sa do nej neskôr zmestilo vajce. Avokádové lodičky zospodu trochu zrežeme, aby boli stabilnejšie.
Oddelíme žĺtky a bielky, žĺtky dávame po jednom do šálok alebo misiek a všetky bielky do misky. Bielky dôkladne dochutíme soľou a korením a dobre ich premiešame, ale nevyšľaháme do peny. Na suchej panvici s nepriľnavým dnom opražíme do zlatohneda píniové oriešky a v miske ich odložíme nabok.
Na panvici rozpálime olivový olej. Polovice avokáda poukladáme na panvicu rezom nadol a opekáme ich približne ½ minúty, až kým plochy rezu nebudú zľahka sfarbené dohneda. Potom ich otočíme a jamky naplníme bielkom takmer po okraj. Teplotu zredukujeme a prikryté avokáda dusíme približne 15 minút, až kým bielky takmer nestuhnú.
Žĺtky opatrne vylejeme na stuhnuté bielky. Avokádové lodičky dusíme ďalej 3 až 5 minút, aby žĺtky stuhli podľa chuti. Lodičky vyberieme na tanier, dochutíme soľou a korením, ozdobíme píniovými orieškami a bazalkou a môžeme podávať.