Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú štvor- až desaťnásobky minuloročných cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
"Novoročný šokový nárast cien za elektrickú energiu je tak obrovský, že hrozí doslova historická vlna zatvárania malých a stredných pekární po celom Slovensku. Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť ´pece na dopekanie mrazených polotovarov´, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekárni. Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecedentný nedostatok základných potravín, ako sú chlieb a pečivo a ďalší nárast dovozu," spresnil.
Pekárenská výroba je podľa neho závislá na kombinácii plynu a elektrickej energie a bez nej nie je možné vyrábať. Napriek jasným deklaráciám dočasne povereného premiéra a ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) doposiaľ nebol zverejnený mechanizmus kompenzácií cien energií na rok 2023, a to aj napriek tomu, že vláda podmieňovala podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu.