Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa Mikasa potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. "Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.
Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. "V prípade zmeny správania sa hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil Mikas. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno tiež zavolať na číslo 112. "Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.
Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky musia bezodkladne kontaktovať lekára. "Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik.