Látky PFAS boli prvýkrát vyvinuté v 40. rokoch minulého storočia tak, aby dokázali odolať teplu a vlhkosti. V súčasnosti sa používajú pri výrobe nelepivých panvíc, obalov potravín, rôznych textílií či protipožiarnych pien. Ich "nezničiteľnosť" však znamená, že tieto chemické látky sa postupom času začali nahromaďovať vo vzduchu, pôde, riekach, jazerách, potravinách, pitnej vode a dokonca i v ľudských organizmoch.
Chemikálie PFAS môžu okrem toho spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane poškodenia pečene, vysokej hladiny cholesterolu, nedostatočnej imunitnej odpovede organizmu a viacerých druhov rakoviny. Aktivisti preto opakovane žiadajú, aby bolo používanie PFAS prísnejšie regulované.
Vedci v najnovšej štúdii zameranej na zistenie obsahu PFAS vo voľne žijúcich sladkovodných rybách zanalyzovali v rokoch 2013–15 až 500 vzoriek z amerických riek a jazier. Nameraná mediánová hodnota PFAS v rybách bola pritom 9500 nanogramov na kilogram.