Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2023 00:00 | Nové Časy

Fermentácia zažíva veľký comeback

Fermentovanie je najjednoduchší spôsob konzervovania. Už ste ho vyskúšali?

Kedysi praktický spôsob, ako zachovať potraviny bez potreby chladničiek a zásobiť sa zdravou úrodou počas celej zimy. Dnes obľúbený spôsob spracovania potravín s nádychom dobrodružstva.

Nakladanie uhoriek, zaváranie či kvasenie kapusty bolo v minulosti, a dodnes ešte v mnohých slovenských rodinách je, bežnou súčasťou života, takže v tomto ohľade to nie je pre našu kultúru nič výnimočné. Viete však, čo to vlastne tá fermentácia je? Zjednodušene povedané, ide o metabolický proces, pri ktorom vznikajú mikroorganizmy napomáhajúce tráveniu. Prospešné baktérie, ktoré sa pri fermentácií vytvoria, totiž pozitívne vplývajú na tráviacu sústavu. Prakticky teda fungujú ako prírodné probiotiká.

Fermentuje celý svet

Zaujimavé je, že každá krajina, resp. kultúra má svoje typické zvyky v tejto oblasti gastronómie. Pravdepodobne najtypickejšou fermentovanou potravinou na svete je jogurt či kefír. V Ázii je známe napríklad kimchi – kórejská kapusta nakladaná s pastou z chilli papričiek. Najčastejšie sa podáva ako vedľajší chod, ale nie je výnimočná ani jeho konzumácia na raňajky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Chutné „pickles“

Pickles sú ideálna príloha k burgerom. Pri pickles sa fantázii medze nekladú, hodí sa naň prakticky akákoľvek zelenina. Môžete použiť mrkvu, kapustu, červenú repu, karfiol, reďkovky, cukety, ale aj bylinky či rôzne koreniny. Na prípravu potrebujete len mix zeleniny podľa vlastného výberu, soľ a trochu cukru.

Zdravá kombuča

Fermentovať sa však dajú aj nápoje. Kombuča alebo čajová huba je rôsolovitá hmota vytvorená veľkým objemom kvasiniek. Neoslovila vás predstava skvaseného čaju? Milovníci tohto nápoja by o jeho pozitívnych účinkoch vedeli rozprávať celé hodiny. Patria medzi ne napríklad podpora trávenia, detoxikácia organizmu, posilnenie imunity či dokonca zoštíhlujúci efekt. Predtým, než sa do pestovania kombuče pustíte, naštudujte si aj riziká. Tento fermentovaný nápoj musí byť pripravený správne, inak môže obsahovať aj nebezpečné plesne.

Ako na fermentáciu?

Ak si chcete doma vyskúšať fascinujúci proces fermentácie naživo, netreba sa toho obávať, je to pomerne jednoduché. Pri dodržiavaní základných zásad sa prakticky nemá čo pokaziť.

Vždy používajte čerstvé suroviny, ideálne lokálne.
Preventívne nádoby vysterilizujte, alebo aspoň prelejte vriacou vodou.
Každý kúsok zeleniny musí byť celý ponorený v šťave.
Na začiatok nechajte nádobu pri izbovej teplote, aby sa fermentácia naštartovala, až po pár dňoch ju preložte do chladu.
Zo začiatku nechajte nádobu v miske či na tácke – prvé dní môže byť fermentácia divoká a časť obsahu nádoby môže prekypieť von.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Operácie s pomocou robotickej ruky sú čoraz populárnejšie (ilustračné foto).
Chirurgička nechala svojej 13-ročnej dcére... Šialené, čo sa stalo počas operácie!
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.
Bielorusko čaká voľba prezidenta: Lukašenko sa poučil z minulosti! AHA, čo chce zakázať
René (48) sa s láskou stará o deti, aj keď si uvedomuje, že im nevie pomôcť...
Foto
Erik a Rebeka od narodenia trpia! Prekliatie po mame? Ich záchvaty sú ako ruská ruleta!
Pavol sa stále cíti duchom mladý.
Foto
Životné jubileum Paľa Drapáka: Je preňho vek len číslo? Aha, na čo známy rocker rozhodne nezanevrel!
Jednou z obetí bola aj Marianka Szépeová († 21), ktorá mamičke Márii stále veľmi chýba...
Foto
Mama Marianky († 21), ktorá zomrela pri jednej z najtragickejších nehôd: Po 5 rokoch ma to bolí stále rovnako
Kiska: Otvorene podporil práve Remišovú.
Exprezident Andrej Kiska: Obavy o bezpečnosť seba aj svojej rodiny!
Šéf rezortu investícií hovorí o zneužití verejného obstarávania.
Foto
Minister Raši viní Remišovú z nábytkovej lúpeže storočia! Čo si o kauze myslí odborník?
K útoku došlo pri pohostinstve.
Janu v Žitovanoch sused podrezal na ulici: Vystrašení susedia prehovorili!
Putin dovedna tento krokoficiálne nekomentoval, no v Ruskusa hovorí o prilievaní oleja do ohňa.
Foto
Vladimir Putin podľa expertov klamal: Čo sa stalo na Ukrajine?
Ilustračné foto
Španielsko uložilo nízkonákladovkám rekordnú pokutu! Kvôli tomuto zaplatia milióny
Žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro
NATO je po správach o novej ruskej zbrani v pozore: Okamžité opatrenie!
(ilustračné foto)
Epidémia opičích kiahní nepoľavuje: Výstraha WHO na najvyššom stupni!