Chronickým ochorením obličiek trpí na celom svete približne 700 miliónov ľudí. Môže viesť k zlyhaniu tohto orgánu a smrti. Podľa vedcov je preto naliehavo potrebné identifikovať faktory, ktoré by mohli zabrániť vzniku a rozvoju tejto choroby. Štúdia teraz zistila súvislosť medzi vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách a ďalších morských plodoch, a zníženým rizikom problémov s obličkami.
"Medzi najbohatšie zdroje týchto mastných kyselín v strave patria tučné studenovodné ryby - napríklad lososy, sardinky, makrely a slede - a v menšej miere mäkkýše, ako sú ustrice, slávky a kraby," uviedol výskumník Matti Marklund z lekárskeho výskumného inštitútu George Institute for Global Health.
"Súčasné výživové odporúčania vo väčšine krajín radia aspoň dve porcie rýb týždenne, najlepšie tučných, ktoré za deň dodajú približne 250 miligramov omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom," uviedol Marklund.