Štúdie na zvieratách už skôr naznačili, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať pri funkcii obličiek, ale až doteraz boli dôkazy z výskumu na ľuďoch obmedzené. Väčšinou sa opierali len o dotazníky týkajúce sa stravy.
Vedci zozbierali výsledky 19 štúdií z 12 krajín, ktoré skúmali súvislosti medzi hladinou omega-3 mastných kyselín a rozvojom chronického ochorenia obličiek u dospelých. Do hlavnej analýzy bolo zahrnutých približne 25.000 osôb vo veku 49 až 77 rokov.
Po zohľadnení množstva faktorov vrátane veku, pohlavia, rasy, indexu telesnej hmotnosti, fajčenia, príjmu alkoholu, fyzickej aktivity, srdcových ochorení a cukrovky bola vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v morských plodoch spojená s o osem percent nižším rizikom vzniku chronického ochorenia obličiek.