Reklama

Šišky tak ako ich určite nepoznáte: Sladké prekvapenie, po ktorom si oblížete všetky prsty!

Šišky tak ako ich určite nepoznáte: Sladké prekvapenie, po ktorom si oblížete všetky prsty!

Zdroj: Lidl

Reklama

Fašiangy sú v plnom prúde a ak ste tento rok ešte rodinu nepotešili šiškami, je najvyšší čas. A možno vaši najbližší ocenia, keď túto tradičnú dobrotu dostanú na tanieri v obmenenej podobe.

Šišky plnené pudingom so slaným karamelom



Na 15 porcií potrebujeme:

Karamelový puding

  • 130 g kryštálového cukru
  • 40 ml vody
  • 3 žĺtky
  • 30 g hladkej múky
  • 20 g Zlatého klasu
  • 480 ml mlieka
  • 1 lyžičku soli
  • 80 g masla

Šišky

  • 300 ml teplého mlieka
  • 1 kocku čerstvého droždia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 480 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 4 žĺtky
  • 30 ml tuzemáku
  • 30 g masla
  • 30 g bravčovej masti
  • 1 l slnečnicového oleja (na vysmážanie)

Na obaľovanie

  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 vanilínové cukry

Postup: 

Karamelový puding

Cukor s vodou necháme v hrnci karamelizovať. Medzitým žĺtky s múkou a so Zlatým klasom rozmiešame v 80 ml mlieka. Do hotového karamelu za stáleho miešania prilievame zvyšných 400 ml teplého mlieka. Pridám soľ, žĺtkovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliu a necháme vychladnúť.

Šišky

V teplom mlieku rozmiešame droždie, cukor a 40 g hladkej múky a necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robotovi s nadstavcom hák zmiešame napučaný kvások, zvyšných 440 g múky, soľ, žĺtky, tuzemák, maslo a bravčovú masť. Po asi 10 minútach, keď sa cesto samo odliepa od stien misky, ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrojíme kolieska, ktoré necháme pod utierkou ešte 15 minút podkysnúť. Šišky pomaly vyprážame v rozpálenom oleji (s teplotou cca 170 °C) z oboch strán dozlatista. Preložíme ich na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Ešte teplé šišky obalíme v zmesi kryštálového a vanilínového cukru. Rozmiešaný puding prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Pomocou zúbkovanej špičky vyrežeme do každej šišky otvor a naplníme pudingom.

Súvisiace