Šišky plnené pudingom so slaným karamelom
Karamelový puding
- 130 g kryštálového cukru
- 40 ml vody
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 20 g Zlatého klasu
- 480 ml mlieka
- 1 lyžičku soli
- 80 g masla
Šišky
- 300 ml teplého mlieka
- 1 kocku čerstvého droždia
- 40 g kryštálového cukru
- 480 g hladkej múky
- štipku soli
- 4 žĺtky
- 30 ml tuzemáku
- 30 g masla
- 30 g bravčovej masti
- 1 l slnečnicového oleja (na vysmážanie)
Na obaľovanie
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vanilínové cukry
Postup:
Karamelový puding
Cukor s vodou necháme v hrnci karamelizovať. Medzitým žĺtky s múkou a so Zlatým klasom rozmiešame v 80 ml mlieka. Do hotového karamelu za stáleho miešania prilievame zvyšných 400 ml teplého mlieka. Pridám soľ, žĺtkovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliu a necháme vychladnúť.
Šišky
V teplom mlieku rozmiešame droždie, cukor a 40 g hladkej múky a necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robotovi s nadstavcom hák zmiešame napučaný kvások, zvyšných 440 g múky, soľ, žĺtky, tuzemák, maslo a bravčovú masť. Po asi 10 minútach, keď sa cesto samo odliepa od stien misky, ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrojíme kolieska, ktoré necháme pod utierkou ešte 15 minút podkysnúť. Šišky pomaly vyprážame v rozpálenom oleji (s teplotou cca 170 °C) z oboch strán dozlatista. Preložíme ich na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Ešte teplé šišky obalíme v zmesi kryštálového a vanilínového cukru. Rozmiešaný puding prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Pomocou zúbkovanej špičky vyrežeme do každej šišky otvor a naplníme pudingom.