Koža veľmi rýchlo reaguje na nedostatok spánku, hydratácie alebo vhodnej výživy. Pokiaľ je tá vaša po dlhej zime suchá a precitlivená, so sklonom k zvýšenej tvorbe šupiniek alebo akné, okrem výberu vhodnej kozmetiky nezabúdajte na úpravu jedálnička. Nemal by v ňom chýbať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, bohatého na tie „správne“ vitamíny a vlákninu.
• Za vitamíny krásy sa vo všeobecnosti považujú vitamíny A, B alebo E.
• Rovnako dôležité je prijímať vitamín C. Nielenže pomáha pri regenerácii buniek, ale tiež zvyšuje tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje vzniku vrások a spomaľuje proces starnutia.
• Vláknina zasa pomáha čistiť telo od škodlivých toxínov. Keď sa z tela prirodzene odstránia, vaša pleť bude odolnejšia voči vzniku vyrážok či akné.
Náš tip: Skvelým spôsobom, ako si rýchlo a chutne doplniť chýbajúce vitamíny, sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, pestrý výber kvalitných i cenovo výhodných ovocných a zeleninových štiav nájdete napríklad v Kauflande. Ak siahnete po produktoch pod privátnou značkou K-Bio, môžete si byť istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.
Pripravte si paradajkové krupoto podľa Lenivej kuchárky
Obľúbená foodblogerka si pre vás pripravila chutný recept, ktorý si dokážete pripraviť ľahko a rýchlo aj vďaka šťavám. Prajeme dobrú chuť!
Ingrediencie:
150 g jačmenných krúpov
1 žltá cibuľa K-Bio
2 strúčiky cesnaku K-Bio
1 menšia cuketa K-Bio
1 paprika
100 g cherry paradajok K-Bio
100 ml bieleho suchého vína
250 ml paradajkovej šťavy z koncentrátu s morskou soľou K-Bio
panenský olivový olej K-Bio
soľ a čierne korenie
½ ČL mletého tymianu
½ ČL mletej bazalky
hrsť čerstvej bazalky
Do menšieho hrnca dáme zohriať 700 ml vody s čajovou lyžičkou soli, ktorú použijeme na podlievanie krupota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a opečieme do sklovita. Prisypeme cuketu, papriku a paradajky nakrájané na menšie kúsky, premiešame a chvíľku opekáme. Následne prisypeme prepláchnuté jačmenné krúpy, premiešame a podlejeme vínom. Za občasného miešania privedieme do varu.
Zalejeme paradajkovou šťavou K-Bio izbovej teploty, ochutíme tymianom, bazalkou a troškou soli a pridáme časť horúcej osolenej vody. Pravidelne miešame, kým sa voda nevpije. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe a krúpy sa uvaria al dente. Krupoto servírujeme ozdobené lístkami čerstvej bazalky, podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.