Vo svojich experimentoch s tkanivovými kultúrami to preukázali. Teraz ich však ešte čaká testovanie na zvieratách a neskôr aj na ľuďoch, aby mohli potvrdiť, že rovnaké účinky má aj konzumácia kávy s mliekom. Len veľmi málo štúdií sa zatiaľ zaoberalo tým, čo sa stane, keď sa polyfenoly z kávy skombinujú s ďalšími molekulami v potravinách, ako sú aminokyseliny z mlieka.
Vedci z Kodanskej univerzity preto na tkanivové kultúry imunitných buniek aplikovali umelý zápal. Niektoré vzorky imunitných buniek potom dostávali rôzne dávky polyfenolov, ktoré reagovali s aminokyselinou (čo odrážalo kombináciu kávy s mliekom), zatiaľ čo iné dostávali iba polyfenoly v rovnakých dávkach (čo odrážalo čiernu kávu). Kontrolná skupina vzoriek nedostávala nič. Fyziológovia z Kodanskej univerzity zistili, že imunitné bunky ošetrené kombináciou polyfenolov a aminokyselín boli dvakrát výkonnejšie v boji so zápalom ako bunky, ktorým boli pridané iba polyfenoly.