„Kombinácia bielkovín a antioxidantov zdvojnásobuje protizápalové vlastnosti imunitných buniek. Výsledky naznačujú, že káva s mliekom má protizápalový účinok. Ukázali sme, že keď polyfenol reaguje s aminokyselinou, jeho inhibičný účinok na zápal v imunitných bunkách sa zvyšuje. Je teda zrejmé, že tento koktail by mohol mať priaznivý účinok na zápal aj u ľudí. Teraz budeme pokračovať v ďalšom výskume, najskôr na zvieratách,“ uviedla profesorka Marianne Nissenová Lundová.
Avšak zdôrazňuje, že jej výskum presahuje iba tému kávy s mliekom. Ide totiž všeobecne o kombináciu polyfenolov a bielkovín. Takže napríklad aj o konzumáciu ryby s hromadou zeleniny, ktorá je na polyfenoly bohatá, zatiaľ čo ryba dodá bielkoviny. Ešte zdravším variantom sú napríklad strukoviny so zeleninou, čo je tiež výdatná kombinácia bielkovín a polyfenolov. A ďalším veľmi zdravým variantom môže byť aj jahodový či čučoriedkový koktail.
Ovocie dodá polyfenoly, zatiaľ čo mlieko či jogurt bielkoviny. „Viem si predstaviť, že niečo podobné sa deje napríklad v mäsovom pokrme so zeleninou alebo v ovocnom kokteile, ak sa do neho pridá nejaká bielkovina, napríklad mlieko alebo jogurt,“ dodáva profesorka Marianne Nissenová Lundová z Kodanskej univerzity.