Vzhľadom na to, že ide o krátkodobú procedúru, býva často pomerne drastická. Aby ste svoje telo nevyšťavili a aj napriek diéte mu dodali všetko, čo potrebuje, mali by ste sa obrátiť na odborníka. Špecialista na redukovanie hmotnosti ponúka 3-dňovú diétu, ktorá aj napriek tomu, že dodá telu málo energie, zabezpečí prísun všetkých živín, bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny a vitamínov. Schudnúť môžete až 3 kilá! Ak cítite, že sú vám po zime nohavice príliš tesné, smelo do toho, kým nebude neskoro.
1. deň: energetická hodnota 2 600 kJ
Raňajky: Biely jogurt
150 g bieleho jogurtu s obsahom tuku do 3 %
TIP: Téglik vyberte z chladničky aspoň o hodinu skôr, aby ste sa vyhli studenému jedlu nalačno na žalúdok
Desiata: Paprika so šunkou
- 1 plátok dusenej šunky
- 1/2 žltej papriky
TIP: Šunku si kupujte s čo najväčším podielom mäsa, minimálne 85 %.
Obed: Cuketové lečo
- 100 g cukety, 1 paradajka, 50 g póru, 1 biela paprika, oregano, celá rasca, 50 g dusenej šunky, 1 ČL rastlinného oleja, soľ
Cuketu a paradajku nakrájajte na kocky, papriku a pór natenko a spolu domäkka uduste na rastlinnom oleji. Osoľte, ochuťte oreganom aj rascou a pred dokončením pridajte nakrájanú šunku.
TIP: Diéta sa bez váhy nezaobíde. A to nielen bez tej, na ktorej kontrolujete svoju hmotnosť, ale ani bez tej, na ktorej si odvážite potraviny, ktoré chcete konzumovať.
Olovrant: Acidofilné mlieko
200 ml acidofilného mlieka
TIP: Vyberte si produkt bez príchute.
Večera: Vajce s uhorkou
- 1 vajce uvarené natvrdo, 200 - 250 g šalátovej uhorky
Vajce uvarte natvrdo, nechajte ho vychladnúť a nakrájajte, pridajte nakrájanú uhorku.
TIP: Uhorku nešúpte, iba dôkladne umyte. V šupkách zeleniny a ovocia sa nachádza najviac vlákniny.
2. deň: energetická hodnota 2 700 kJ
Raňajky: Cottage cheese so zeleninou
- 100 g bieleho cottage cheesu, 100 g červenej reďkovky, 1 paradajka
Reďkovku a paradajku nakrájajte nadrobno a zmiešajte so syrom.
Desiata: Mrkva
- 100 g mrkvy
Obed: Grilované morčacie prsia
- 150 g morčacích pŕs, zmes korenia na grilovanie, 150 g zelených fazuľových strukov, 1 paradajka, 1 ČL limetovej šťavy, majorán, 1 ČL rastlinného oleja, soľ
Mäso zľahka naklepte, osoľte, okoreňte a ugrilujte. Očistené fazuľové struky orestujte na rozpálenom oleji, pridajte ošúpanú a nakrájanú paradajku, limetovú šťavu a majorán. Uduste do polomäkka.
Olovrant: Biely jogurt
- 150 g bieleho jogurtu s obsahom tuku do 3 %
Večera: Šunka s uhorkou
- 50 g hydinovej šunky, 200 - 250 g šalátovej uhorky
Uhorku nakrájajte a podávajte so šunkou.
3. deň: energetická hodnota 2 900 kJ
Raňajky: Šunka so syrom a s paprikou
- 1 plátok tvrdého syra (30 %), 1 plátok dusenej šunky, 1/2 zelenej papriky
Desiata: Paradajka s jogurtom
- 1 paradajka, 1 PL bieleho jogurtu s obsahom tuku do 3 %, 1 PL petržlenovej vňate, soľ
Paradajku nakrájajte na väčšie kúsky, zalejte jogurtom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Obed: Treska s avokádovým šalátom
- 150 g tresky, korenie na ryby, 1 ČL masla, 1/8 citróna, 40 g cukety, 25 g avokáda, 40 g rukoly, 1 ČL strúhaného chrenu, 1 ČL limetovej šťavy, 1/2 ČL horčice, 1 ČL vody, soľ
Filet z tresky okoreňte a z oboch strán krátko opečte na masle. Hotovú rybu pokvapkajte citrónom. Očistené avokádo a cuketu škrabkou nakrájajte na tenké plátky a vložte do misky. Pridajte rukolu a strúhaný chren. Pokvapkajte zálievkou z limetovej šťavy, vody, horčice a soli a zľahka premiešajte.
Olovrant: Grilovaná zelenina
- 100 g cukety, 50 g baklažánu, 3 šampiňóny, 1 ČL olivového oleja, provensalské korenie, soľ, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL cottage cheesu
Zeleninu a huby nakrájajte na hrubšie plátky, potrite olejom ochuteným provensalským korením aj soľou a ugrilujte. Preložte na tanier a pridajte syr s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Večera: Mozzarella s uhorkou
- 50 g mozzarelly light, 200 g a viac uhorky, soľ, trojfarebné korenie
Mozzarellu a uhorku nakrájajte na plátky, uložte na tanier, okoreňte a osoľte.
Tempo chudnutia:
- Muž 30 rokov, hmotnosť 105 kg, redukcia počas 3-dňovej diéty: 3 kilogramy
- Žena 25 rokov, hmotnosť 65 kg, redukcia počas 3-dňovej diéty: 2 kilogramy
- Žena 40 rokov, hmotnosť 75 kg, redukcia počas 3-dňovej diéty: 1,5 kilogramu
Najväčšie riziko predstavuje naša vôľa
lekárka Etela Janeková, InClinic
Diéta by mala byť vždy pripravená pre každého individuálne na základe jeho zdravotného stavu a pod. Pri takýchto rýchlych diétach je ideálne ich opakovať aspoň každé dva týždne, ale ideálnejšie je pustiť sa do dlhodobejšej diéty. Riziko pri každej diéte spočíva najmä v tom, že to človek nezvládne a vráti sa k svojim pôvodným stravovacím návykom.
Na alkohol zabudnite
Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment
Základom pitného režimu, a to najmä v prípade, že ste sa pustili do chudnutia, by mali byť nápoje, ktoré neobsahujú žiadnu energiu. Teda čistá voda (asi 1 liter) doplnená o minerálne vody (0,7 - 0,9 litra) a nesladené bylinkové čaje (0,5 litra). Nevhodné sú sladené nealkoholické a energetické nápoje, ovocné či zeleninové džúsy a alkohol.